Project Description

Richmond House

London, UK
2019

The project comprises the full refurbishment of an existing detached house. The work includes includes converting the ground floor of the existing garage into a kitchen space and extending the property towards the rear garden to provide more seating and dining area.

The site is located in the Petersham Conservation Area and we understand that the property was constructed in the 1960s. We aimed to preserve and enhance the character and appearance of the conservation area by creating a better quality home with a high quality design that responds to today’s needs. To achieve this an extension was added to enlarge the floor area and maximise daylight on the ground floor. The existing walls have been removed to maximise the space and light and also to create views towards the garden from all parts of the ground floor including from the entrance and living room.  The layout allows the ground floor to be more efficient and unifies the living spaces to create an open-plan space. By using sliding pocket doors both on the ground floor and first floor we achieved an open space feeling and also ensure the design’s compatibility with the regulations.

The new extension has been designed jointly with David Salisbury to match and enhance the existing building and its design explores the use of a modern orangery design and redefines the character of the building while emphasizing the existing house’s classical features.

Photography: Ashley Goodwin www.ashleygoodwin.co.uk